Wat zijn troffelvloeren
Een troffelvloer, ook wel mortelvloer genoemd, is een naadloze vloer bestaande uit fijn gekleurd grind dat samengebonden is door middel van een speciale epoxy hars. De vloer heeft zijn naam te danken aan de manier waarop de vloer wordt aangebracht. Het leggen van een troffelvloer is tot op de dag van vandaag echt vakwerk dat met de hand wordt uitgevoerd.
Het plaatsen van troffelvloeren
Het plaatsen van troffelvloeren is een vak apart. We nemen u mee in de stappen die nodig zijn om zo’n prachtige troffelvloer te leggen.
Stap 1. De eerste stap is het vlak maken en grondig reinigen van de ondervloer.
Stap 2. Wij brengen een primer aan die zorgt voor een goede hechting van de troffelvloer aan de ondervloer. Dit proces heeft een droogtijd van 24 uur.
Stap 3. De verschillende componenten van de troffelvloer worden met elkaar gemixt en de mortel wordt vervolgens met een troffel aangebracht, uitgesmeerd en uiteindelijk met een spaan netjes strak en glad gestreken.
Stap 4. In deze vierde fase zullen wij tweemaal een coating (sealing) aanbrengen die de vloer vloeistofdicht maakt en bijdraagt aan de algehele bescherming. 24 uur later is de vloer weer in gebruik te nemen.
Tip: Laat troffelvloeren altijd plaatsen door een specialist die beschikt over de juiste kennis en die u kan voorzien van de informatie die past bij uw situatie. Vraag gemakkelijk een vrijblijvende offerte aan.
De levensduur van troffel vloeren
De troffelvloer gaat bij normaal gebruik gemiddeld 15 jaar mee. Troffelvloeren kunnen zwaar worden belast en zijn daarnaast zeer onderhoudsvriendelijk. Mocht er op enig moment schade ontstaan aan de vloer, dan kunnen wij deze relatief gemakkelijk en tegen een aantrekkelijke prijs repareren. Uiteraard adviseren wij u om de vloer altijd goed te onderhouden en uw meubels te voorzien van de daarvoor bestemde viltjes zodat schuiven met meubels geen schade toebrengt aan de vloer. Schoonmaken doet u gewoon met de stofzuiger en een dweil met warm water. Gebruik geen chemische productenwant dit zal de vloer uiteindelijk een doffe uitstraling geven.
Krasbestendigheid van een troffel vloeren
Troffelvloeren zijn voor 90% krasbestendig, de overige 10% is afhankelijk van het gebruik van de vloer. Krassen kunnen ontstaan door zand onder uw schoenen of als gevolg van het verschuiven van meubels. Wij adviseren daarom altijd uw meubels te voorzien van daarvoor speciaal ontworpen viltjes zodat tijdens het schuiven van meubels geen krassen kunnen ontstaan.
Verder is het belangrijk om de vloer met regelmaat te stofzuigen en te dweilen zodat krassen in de vloer door vuil en zand worden voorkomen. Ook adviseren wij het gebruik van een deurmat en bij het thuiskomen de schoenen uit te doen.
Zijn er onverhoopt toch gebruikerssporen, krasjes en andere beschadigingen aan de vloer? Dan is het niet nodig om de vloer te vervangen. Deze beschadigen zijn namelijk gemakkelijk te verhelpen door een nieuwe toplaag aan te brengen. Wij adviseren dit om de 10 jaar te doen.
De dikte van troffelvloeren
De dikte van troffelvloeren oftewel mortelvloeren is ongeveer 5 millimeter. Dunner kan ook: door te kiezen voor een kleinere korrelgrootte. De dikte hangt daarnaast ook af van de te verwachten belasting van de vloer. Als de vloer wordt gebruikt in een garage of schuur is een dikkere vloer nodig dan bijvoorbeeld in de woonkamer.