Kalkaanslag verwijderen en voorkomen

Kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem op badkamervloeren, douchewanden, tegels en kranen in miljoenen huishoudens. Het ontstaat wanneer hard water, dat rijk is aan mineralen zoals calcium en magnesium, opdroogt op oppervlakken zoals tegels en kranen. Het resultaat is een lelijke, witte aanslag die moeilijk te verwijderen kan zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om kalkaanslag te verwijderen en nog beter, te voorkomen op uw badkamervloer en tegels. In deze blog geven we je handige tips en tricks.

De oorzaken van kalkaanslag op badkamervloer

Voordat we ingaan op het verwijderen en voorkomen van kalkaanslag op uw badkamervloer en uw badkamer tegels, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken ervan zijn. Kalkaanslag ontstaat door de mineralen die in hard water aanwezig zijn. Wanneer water opdroogt op uw badkamervloer en tegels, blijven deze mineralen achter en vormen ze een witte aanslag. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag er zal ontstaan.

Kalkaanslag is niet alleen lelijk om naar te kijken, maar het kan ook leiden tot verstoppingen in uw afvoer en/of schade aan je apparatuur en leidingen. Het is daarom belangrijk om regelmatig kalkaanslag te verwijderen en te voorkomen.

Kalkaanslag verwijderen van badkamervloer

Er zijn verschillende manieren om kalkaanslag te verwijderen van een badkamervloer en tegels. Hieronder vindt je enkele effectieve methoden.

Kalkaanslag verwijderen met Azijn

Azijn is een veelgebruikt middel om kalkaanslag te verwijderen. Meng gelijke delen azijn en water en breng het mengsel aan op de kalkaanslag. Laat het mengsel ongeveer een uur inwerken en spoel daarna de vloer en tegels grondig af met water.

Kalkaanslag verwijderen met Citroensap

Citroensap bevat natuurlijke zuren die kalkaanslag kunnen oplossen. Breng het sap van een citroen aan op de kalkaanslag en laat het een uur inwerken. Spoel de vloer en tegels daarna grondig af met water.

Kalkaanslag verwijderen met Baking soda

Baking soda is een mild schuurmiddel dat kalkaanslag kan verwijderen. Maak een pasta van baking soda en water en breng het aan op de kalkaanslag. Laat de pasta ongeveer een uur inwerken en spoel daarna de vloer en tegels grondig af met water.

Commerciële kalkreinigers

Er zijn ook commerciële kalkreinigers verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld om kalkaanslag te verwijderen. Volg altijd de instructies op de verpakking en zorg ervoor dat je de vloer en tegels grondig afspoelt met water na gebruik van het product.

Tips om kalkaanslag te voorkomen

Graag vertellen wij ook over de verschillende manieren om kalkaanslag op de badkamervloer en tegels te voorkomen.

  • Droog de vloer en tegels na gebruik af met een handdoek of trekker. Op deze manier wordt het water weggeveegd voordat het kan opdrogen en kalkaanslag veroorzaken.
  • Maak regelmatig schoon met een mild reinigingsmiddel en water om kalkaanslag te voorkomen. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze de vloer kunnen beschadigen.
  • Verwijder regelmatig de zeepresten en andere vuilresten van de vloer en tegels  om te voorkomen dat kalkaanslag zich kan hechten.
  • Gebruik kalkwerende producten zoals azijn of citroenzuur om kalkaanslag te voorkomen. Breng het product aan op de vloer en laat het een paar minuten inwerken voordat je het afspoelt met water.
  • Installeer een waterontharder. Dit systeem zorgt ervoor dat de hoeveelheid kalk in het water vermindert. Hierdoor zal er minder kalkafzetting op de vloer en uw tegels ontstaan.

Door regelmatig schoon te maken en de bovenstaande tips op te volgen, kun je de vorming van kalkaanslag op de badkamervloer, tegels, douchewanden en kranen verminderen of voorkomen.

Let wel op, want iedere type vloer vergt een andere aanpak want we willen natuurlijk niet dat uw vloer beschadigd raakt door bijvoorbeeld het gebruik van de verkeerde schoonmaakproducten.

Kalkaanslag kranen verwijderen

Kalkaanslag verwijderen en voorkomen op gietvloeren

Een gietvloer in de badkamer kan een prachtige toevoeging zijn aan je huis. Het is duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en ziet er fantastisch uit. Maar net als bij elk ander type vloer moet een gietvloer in de badkamer regelmatig worden schoongemaakt om zijn uiterlijk en duurzaamheid te behouden en om kalkaanslag te voorkomen.

Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen om een gietvloer in de badkamer effectief schoon te maken, te onderhouden en vrij te houden van kalkaanslag.

Veeg de gietvloer regelmatig schoon

Zorg ervoor dat je de vloer in de badkamer dagelijks veegt. Dit helpt om het vuil en stof te verwijderen en voorkomt dat ze zich ophopen en de vloer beschadigen. Gebruik hiervoor een zachte bezem of een stofzuiger met een zachte borstel.

Maak de vloer wekelijks schoon

Maak de gietvloer in de badkamer wekelijks schoon met een milde reiniger en een zachte doek of mop. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of ammoniak, omdat deze de afwerking van de vloer kunnen beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een mild reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor gietvloeren.

Reinig morsen onmiddellijk

Als er iets op de gietvloer in de badkamer wordt gemorst, moet je het onmiddellijk schoonmaken om vlekken te voorkomen. Gebruik een zachte doek en warm water om de vlek voorzichtig te verwijderen. Vermijd ook hier het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen. Deze middelen kunnen de afwerking van de vloer namelijk beschadigen.

Vermijd krassen op de vloer

Voorkom dat scherpe voorwerpen zoals naaldhakken of metalen voorwerpen op de gietvloer in de badkamer vallen. Deze voorwerpen kunnen krassen op de vloer veroorzaken en de afwerking beschadigen. Gebruik zachte schoenzolen om de vloer te beschermen of nog beter doe je schoenen uit!

Droog de vloer na het reinigen

Als je klaar bent met het schoonmaken van de gietvloer in de badkamer, moet je ervoor zorgen dat de vloer volledig droog is voordat je er weer op gaat lopen. Dit helpt om waterplekken en vlekken te voorkomen en zorgt ervoor dat je vloer er altijd fris en schoon uitziet.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je jouw gietvloer in de badkamer schoon en mooi houden. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur van de vloer te verlengen en te genieten van een schone en prachtige badkamer.

Kalkaanslag laten verwijderen door een specialist

Als je last hebt van kalkaanslag in je woning of bedrijfspand, dan weet je dat dit een vervelend probleem kan zijn. Door bovenstaande stappen en tips te volgen kun je gemakkelijk zelf kalkaanslag verwijderen. Lukt dit onverhoopt toch niet? Neem dan contact op met een specialist. Een specialist op het gebied van kalkaanslagverwijdering beschikt namelijk over de juiste kennis, apparatuur en producten om kalkaanslag snel en effectief te verwijderen. Zo gebruiken zij bijvoorbeeld speciale apparaten met hoge druk om de kalkaanslag te verwijderen en voorkomen ze dat jouw sanitair of tegels beschadigd raken.