Vloerkoeling

In de afgelopen jaren heeft vloerkoeling zich ontwikkeld tot een revolutionaire technologie op het gebied van klimaatbeheersing. Het biedt niet alleen verkoeling tijdens warme zomerdagen, maar het kan ook een duurzaam alternatief zijn voor traditionele airconditioningssystemen. In dit artikel zullen we de voordelen van vloerkoeling onderzoeken en laten zien waarom steeds meer mensen kiezen voor deze innovatieve technologie.

Wat is vloerkoeling?

Vloerkoeling is een geavanceerde koeltechnologie die gebruikmaakt van koele oppervlakken om de temperatuur in een kamer te regelen. In tegenstelling tot traditionele airconditioningssystemen, die lucht koelen en circuleren, verspreidt vloerkoeling koele lucht door middel van leidingen en buizen onder de vloer. Dit zorgt voor een gelijkmatige, aangename en efficiënte koeling van de hele ruimte.

Hoe werkt vloerkoeling?

Vloerkoeling werkt precies omgekeerd als vloerverwarming. De leidingen in de vloer worden gevuld met koud water met een minimumtemperatuur van 18°C. In de hete periodes van het jaar kan de vloer hierdoor worden gekoeld. Het koele water zorgt voor het kouder worden van de vloer waardoor de temperatuur kouder is de vloer in de kamer. Hierdoor zal de ruimte een stuk koeler aanvoelen. Handig om te weten is dat de temperatuur van het water dat door de leidingen in de vloer stroomt niet heel koud hoeft te zijn om de kamer wat graden te doen afkoelen. Meestal is enkele graden beneden de kamertemperatuur al genoeg voor verkoeling.

Het proces in het kort

Vloerkoeling is dus een koelsysteem dat wordt gebruikt om ruimtes te koelen door middel van koude leidingen die in de vloer zijn ingebouwd. Het werkt dus eigenlijk op een vergelijkbare manier als vloerverwarming, maar in plaats van warm water te laten circuleren, wordt koud water door de leidingen gevoerd.

  1. Koelmachine: Het systeem begint met een koelmachine, zoals een airconditioner of een warmtepomp. Deze machine koelt het water af tot een lage temperatuur, meestal tussen de 14 en 18 graden Celsius.
  2. Leidingen in de vloer: De gekoelde leidingen, meestal gemaakt van kunststof, worden in de vloer geïnstalleerd. Ze worden op een bepaalde afstand van elkaar geplaatst om een gelijkmatige koeling van de vloer en daarmee de ruimte te garanderen.
  3. Circulatie van koud water: Het gekoelde water wordt door een pomp door de leidingen gepompt. Deze circulatie zorgt ervoor dat de koude energie wordt overgedragen aan de vloeroppervlakte.
  4. Koeling van de ruimte: Terwijl het koude water door de vloer stroomt, neemt de vloer warmte op van de omringende lucht in de ruimte. Hierdoor wordt de vloer gekoeld en wordt de warmte uit de kamer geabsorbeerd.
  5. Thermische straling: De koele vloer straalt vervolgens thermische energie uit, die de omringende lucht afkoelt. Dit creëert een aangename en gelijkmatige koeling in de hele ruimte.

Hoe werkt vloerkoeling

Verschillende vloerverkoelingssystemen

Denk je erover om een vloerkoelingssysteem? Dan heb je keuze uit verschillende vloerkoelingssystemen die zijn ontworpen om aan jouw specifieke behoeften te voldoen. Deskundige technici helpen je graag bij het kiezen van het juiste systeem dat perfect aansluit op de grootte en het gebruik van jouw ruimtes.

Vloerverwarming en -koeling

Indien je al voorzien bent van een vloerverwarmingssysteem kan deze worden worden omgezet in vloerkoeling tijdens warmere seizoenen. Het biedt het hele jaar door een efficiënte klimaatregeling, waardoor het een duurzame investering is voor jouw woning of bedrijf.

Watergedragen vloerkoeling

Dit systeem maakt gebruik van water als koelmiddel dat door leidingen onder de vloer circuleert. Watergedragen vloerkoeling is zeer energiezuinig en biedt een snelle respons op temperatuurschommelingen.

Vloerkoeling met warmtepomp

Vloerkoelingssystemen kunnen worden gecombineerd met een warmtepomp voor nog meer energiebesparing. Bij vloerkoeling met een warmtepomp wordt namelijk de warmtepomptechnologie gebruikt om warmte aan de binnenruimte te onttrekken en deze af te voeren naar de vloer, waardoor de temperatuur van de vloer wordt verlaagd. De combinatie van vloerkoeling en een warmtepomp zorgt ervoor dat de ruimte zowel in de zomer als in de winter optimaal wordt gekoeld en verwarmd.

De voordelen van vloerkoeling

Een van de grootste voordelen van vloerkoeling is het aanzienlijk lagere energieverbruik in vergelijking met conventionele airco’s. In plaats van lucht te koelen, maakt vloerverkoeling gebruik van koud water dat door buizen onder de vloer circuleert. Dit proces vereist veel minder energie, wat resulteert in een aanzienlijke vermindering van de energierekening en een lagere CO2-uitstoot. Door vloerkoeling te gebruiken, kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Een traditionele airco kan soms behoorlijk luidruchtig zijn, wat de rust en concentratie in binnenruimtes kan verstoren.  Vloerverkoeling werkt vrijwel geruisloos omdat het geen luide ventilatoren heeft. Het enige geluid dat je hoort, is het zachte ruisen van het water dat door de buizen stroomt. Dit maakt vloerkoeling ideaal voor slaapkamers, kantoren, scholen en andere ruimtes waar stilte en comfort belangrijk zijn.

Een ander voordeel van vloerverkoeling is de gelijkmatige verdeling van koeling over de hele ruimte. In tegenstelling tot traditionele airco’s die koude lucht van bovenaf blazen, komt de verkoeling bij vloerkoeling vanuit de vloer omhoog. Dit zorgt voor een evenwichtige temperatuur in de kamer zonder koude tocht of warme plekken.

Bovendien kunnen airconditioners stofdeeltjes en allergenen in de lucht circuleren, wat problematisch kan zijn voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën. Vloerkoeling produceert echter geen luchtcirculatie, waardoor de verspreiding van stof en allergenen wordt geminimaliseerd. Dit maakt vloerkoeling een veilige en gezonde optie voor mensen met gevoelige luchtwegen.

Wist je dat een vloerkoelingssysteem de waarde van een woning verhoogt? Met de groeiende vraag naar energie-efficiënte en duurzame oplossingen neemt ook de populariteit van vloerverkoeling toe. Huizen en gebouwen met vloerkoelingssystemen kunnen aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers of huurders, omdat ze een comfortabele en kosteneffectieve manier van koeling bieden. Het installeren van vloerkoeling kan de waarde van onroerend goed verhogen en een concurrentievoordeel bieden op de vastgoedmarkt.

Vloerkoeling versus Airconditioning

Zoals je hebt kunnen lezen biedt vloerkoeling tal van voordelen, waaronder energiezuinigheid, milieuvriendelijkheid, geluidloze werking, een gelijkmatige verdeling van koeling en een verminderde stofcirculatie. Het is een duurzaam alternatief voor traditionele airconditioningssystemen en draagt bij aan een comfortabele en gezonde leefomgeving. Met deze revolutionaire technologie kunnen we zowel ons comfort als onze ecologische voetafdruk verbeteren. Het is dus niet verrassend dat vloerkoeling steeds populairder wordt in huizen, kantoren en andere gebouwen over de hele wereld.

Als we vloerkoeling vergelijken met vloer airco haalt vloerkoeling de ergste warmte uit de ruimte en zorgt daarmee ook voor een koelere kamer. Maar zo radicaal koelen als met een airco is niet mogelijk met vloerkoeling. We worden vaak gevraagd of vloerverkoeling geschikt is voor bestaande woningen. Het antwoord daarop is inderdaad ja, maar het vereist meer tijd en inspanning in vergelijking met een nieuwbouwwoning.

Energieverbruik en kosten

Een van de meest opvallende verschillen tussen vloerkoeling en traditionele airconditioning is het energieverbruik. Zoals eerder vermeld, verbruikt vloerkoeling aanzienlijk minder energie vanwege het lagere watertemperatuurprincipe. Traditionele airconditioners gebruiken daarentegen meer energie vanwege het proces van het koelen van lucht en het circuleren ervan door het gebouw. Als gevolg hiervan kunnen huiseigenaren met vloerverkoeling aanzienlijke besparingen op hun energierekening verwachten.

Vrijwel geruisloos

Iets wat veel mensen aanspreekt en wat een groot voordeel van vloerkoeling is, is dat het veel stiller werkt dan een traditioneel aircosysteem waardoor het een aangename wijze van koelen is, zeker met kleine kinderen die een goede nachtrust nodig hebben. 

Milieuvriendelijkheid

Naast de energiebesparingen heeft vloerkoeling nog een ander voordeel: het is milieuvriendelijker. Traditionele airconditioners gebruiken vaak koelmiddelen die schadelijk zijn voor de ozonlaag en bijdragen aan het broeikaseffect. Vloerkoeling daarentegen maakt gebruik van water als koelmiddel, wat geen negatieve impact heeft op het milieu.

Comfortniveaus

Wat betreft comfortniveaus presteert vloerkoeling ook beter dan traditionele airconditioning. Met vloerkoeling wordt de ruimte gelijkmatig gekoeld, zonder tocht of temperatuurverschillen, wat zorgt voor een aangename en comfortabele leefomgeving. Traditionele airconditioners kunnen soms ongemakkelijke temperatuurverschillen veroorzaken, vooral in grote ruimtes.

Vloerverkoeling

Vloerkoeling in combinatie met verschillende type vloeren

Bijna elk type vloer kan worden gecombineerd met vloerkoeling, maar sommige zijn meer geschikt dan andere. Laten we eens kijken naar de meest gebruikte vloertypes voor vloerkoeling:

PVC

Vloerkoeling werkt goed samen PVC. Doordat PVC Een uitstekende geleidende werking heeft zal de koelte snel en gelijkmatige worden afgegeven aan de ruimte. Op deze manier kun je in de winter Lekker verwarmen en in de hete zomermaanden de ruimte juist afkoelen. Goed om te weten is dat eigenlijk alle soorten PVC vloeren geschikt zijn voor vloerkoeling of vloerverwarming. Het PVC zal namelijk zowel de koelte als de warmte goed kunnen afgeven. 

Gietvloeren

Gietvloeren zijn bij uitstek zeer geschikt in combinatie met vloerkoeling. Doordat de dikte van de gietvloer maar een paar millimeter bedraagt zal de koele temperatuur die zal worden afgegeven door de vloerkoeling snel en gelijkmatig worden afgegeven aan de ruimte. De gietvloer die het meeste rendement oplevert in combinatie met vloerkoeling is de PU gietvloer. De koele temperatuur zal perfect geleiden door de samenstelling van de materialen van de PU gietvloer. Dit maakt deze vloer volgens ons uitermate geschikt in combinatie met zowel vloerverkoeling als vloerverwarming. 

Woonbeton

Een cementgebonden gietvloer, ook wel woonbeton genoemd, is een uitstekende vloer dat de koelte en warmte goed geleid. Vooral op hete zomerdagen zorgt het systeem in combinatie met het woonbeton ervoor dat de ruimte heerlijk koel aanvoelt. Het is mogelijk om een ondergrens van de temperatuur aan te houden van 15 graden of 18 graden Celsius. Uiteraard is niet alleen de vloer lekker koel maar zorgt de ingestelde temperatuur dat de rest van de ruimte ook lekker koel is. 

Keramische tegels oftewel plavuizen

Keramische tegels oftewel plavuizen geleiden warmte zeer goed. Dit heeft als reden dat deze tegels gemaakt zijn van klei en zand en op enorm hoge temperaturen worden gebakken.

Een keramische tegel ontstaat bij 1300 graden Celsius. Deze enorm hoge temperatuur zorgt ervoor dat de poriën van de tegel zich sluiten. Dit zorgt er dan weer voor dat warmte heel gelijkmatig geleidt kan worden. Hierdoor zal het in je hele woning lekker snel koel zijn met vloerverkoeling en heerlijk warm met vloerverwarming.

Laminaat

Bijna alle soorten laminaat zijn geschikt voor vloerkoeling. Een laminaat vloer gaat in het algemeen zelfs zeer goed samen met vloerverwarming én vloerkoeling. Wanneer je een laminaat vloer wilt combineren met vloerverkoeling of vloerverwarming is het belangrijk om te zorgen voor een geschikte ondervloer en dat het laminaat niet te dik is Overigens is het ook belangrijk om te vermelden dat de temperatuur van de vloerkoeling niet lager komt dan 18 °C. Dit omdat er anders condensvorming ontstaat en het laminaat kan beschadigen.

Als ondervloer voor het laminaat adviseren wij altijd Heat-Foil. Heat-Foil is een contactgeluid-reducerende ondervloer voor click laminaat en lamel parket. Vanwege de geringe dikte van 1,2 mm is Heat-Foil zeer geschikt voor een toepassing met vloerkoeling.

Slotwoord

In de afgelopen jaren heeft vloerkoeling zich bewezen als een uiterst efficiënte en milieuvriendelijke manier om gebouwen te koelen. Met de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering en de stijgende energiekosten, wordt vloerkoeling steeds meer gezien als een duurzame oplossing voor een comfortabel binnenklimaat.

Naast de energiebesparing en lagere CO2-uitstoot biedt vloerverkoeling nog andere voordelen. Het verhoogt het thermisch comfort in ruimtes doordat het zorgt voor een gelijkmatige verdeling van koele lucht. Hierdoor worden temperatuurschommelingen geminimaliseerd en ontstaan er geen hinderlijke tochtstromen zoals bij traditionele airconditioningsystemen. Bovendien heeft vloerkoeling geen invloed op de luchtkwaliteit, omdat er geen luchtverplaatsing en verspreiding van stof en allergenen plaatsvindt.

De technologie achter vloerverkoeling blijft zich verder ontwikkelen, met steeds geavanceerdere systemen en betere regelingen. De efficiëntie wordt nog verder verbeterd en installaties worden steeds gebruiksvriendelijker. Als we kijken naar de toekomst, zullen gebouwen steeds meer gebruikmaken van duurzame technologieën, en vloerkoeling zal daar ongetwijfeld een prominente rol in spelen. Het heeft de potentie om een significante bijdrage te leveren aan het verminderen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot in de bouwsector.

Kortom, vloerkoeling biedt een innovatieve en duurzame manier om onze gebouwen te koelen en het comfort te verbeteren. Met de voortdurende vooruitgang in de technologie en de groeiende bewustwording van milieuproblemen, zal vloerverkoeling naar verwachting een steeds belangrijkere rol spelen in de toekomst van het binnenklimaat in gebouwen.