Uw interieur, uw kleuren in huis

Niets is zo veelzijdig en eindeloos als het aantal kleuren en kleurtinten die er bestaan. Zo ook voor de kleuren in huis. Als u uw ogen sluit en u zichzelf even richt tot uw gemoedstoestand, welke kleur komt er dan direct bij uw naar boven?

Zo ziet u hoe kleuren uw gevoel kunnen reflecteren maar ook hoe kleuren uw gemoedstoestand kunnen beïnvloeden! Neem de kleur blauw, deze kleur symboliseert loyaliteit, wijsheid, vertrouwen en staat symbool voor water en lucht.

In deze blog vertellen we u graag wat kleur voor uw huis en interieur kan doen en vertellen we u iets over de kleurentrends van 2022. Na deze blog weet u hoe u meer lichtopbrengst in huis kan bewerkstelligen en vertellen we meer over het oneindig aantal kleuren waaruit u kunt kiezen als het gaat om uw gietvloer.

Wat doen kleuren met uw interieur en sfeer in huis

Wat een kleur met u en uw ruimte doet is een niet te onderschatte factor wanneer we samen tot een kleur komen wat betreft uw gietvloer. Deze keuze heeft invloed op het ruimtelijke aspect alsmede de sfeer, samensmelting en eenheid van verschillende ruimtes binnenshuis.

Het meest simpele verschil tussen bepaalde kleurtypes die we kunnen benoemen zijn koude kleuren zoals groen en blauw die zorgen voor kalmte en een rustige uitstraling. De warme kleuren zoals oranje, geel en rood stralen gezelligheid uit, geven energie en kunnen bijdragen aan een algemeen gevoel van welbehagen.

Nog een belangrijke maar niet te onderschatte eigenschap van kleuren is dat kleuren de ruimte optisch hoger, langer, breder en groter kunnen doen lijken.

Wilt u bijvoorbeeld uw woonkamer groter laten lijken? Kies dan voor een lichtere kleur op het plafond en een iets donkere kleur op de muur. Dit zorgt ervoor dat het kleurverschil niet direct waarneembaar is maar de ruimte optisch groter lijkt.

De invloed van kleuren op gemoedstoestand

Zoals u begrijpt kan een kleur een grote impact hebben op onze gemoedstoestand en hoe we ons voelen. Volgens de theorie van kleurentherapie kan de juiste kleur ons helpen om ons meer energiek, blij, ontspannen, of zelfs productiever te voelen. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe verschillende kleuren onze gemoedstoestand kunnen beïnvloeden:

  • Rood: Rood is een krachtige kleur die gepaard gaat met emoties als passie, opwinding en energie. Het kan ook helpen om concentratie te verbeteren en de hartslag te verhogen.
  • Oranje: Oranje is een warme kleur die gepaard gaat met gevoelens van vreugde en vriendelijkheid. Het kan ook helpen om een gevoel van comfort en veiligheid te creëren.
  • Geel: Geel is een opbeurende kleur die gepaard gaat met gevoelens van vreugde en vriendelijkheid. Het kan ook helpen om concentratie te verbeteren en het zelfvertrouwen te verhogen.
  • Groen: Groen is een kalmerende kleur die gepaard gaat met gevoelens van rust en balans. Het kan ook helpen om stress te verminderen en het energieniveau te verhogen.
  • Blauw: Blauw is een kalmerende kleur die gepaard gaat met gevoelens van rust en vertrouwen. Het kan ook helpen om concentratie te verbeteren en stress te verminderen.
  • Paars: Paars is een kleur die gepaard gaat met gevoelens van luxe en verbinding met het spirituele. Het kan ook helpen om creativiteit en introspectie te bevorderen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de effecten van kleur op onze gemoedstoestand subjectief zijn en kunnen variëren van persoon tot persoon. Wat voor de ene persoon rustgevend is, kan voor een ander juist stressvol zijn. Het is daarom belangrijk om de kleuren te kiezen die het beste bij jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften passen.

Hoe breng ik de juiste kleuren in huis

Nu u de veelzijdigheid en de functies van kleuren beter begrijpt gaan wij verder in op de toepasbaarheid van deze kleuren in uw huis en interieur. Hoewel wij niet voor uw kunnen bepalen wat bij u past, kunnen wij u wel voorzien van de juiste informatie en de juiste adviezen die uiteindelijk leiden tot de perfecte kleurkeuze voor uw interieur.

Graag maken wij hierbij dankbaar gebruik van de kleurencirkel die ooit ontstaan is door toedoen van Meneer Johannes Itten.

  • Als eerste is er de term harmonie.
  • Als tweede is er de term ‘contrast’ wat hier ook deel van uit maakt.
  • En als laatst hebben we Ton-sur-ton.

Harmonieuze kleuren

Bent u opzoek naar eenheid en samenhang in uw interieur, dan is de beste keuze om kleuren te kiezen die dicht bij elkaar liggen. Deze kleuren gaan mooi op in elkaar en creëren een mooie samenhang in uw interieur

Contrasterende kleuren

Het woord contrasterend zegt het in principe al. Deze kleuren wijken in dusdanige mate van elkaar af dat de kleuren erg van elkaar verschillen en zo een tweedeling veroorzaken. Dit zijn dus kleuren die totaal niet bij elkaar in de buurt liggen in de kleurencirkel. Neem zwart en wit bijvoorbeeld, een graag geziene kleurencombinatie in vele interieurs, maar in het bijzonder elkaars tegenpolen.

Vaak worden complementaire kleuren zoals blauw, rood, oranje, geel en paars als contrasterende kleuren beschouwd. Contrast kan op verschillende wijze en manieren worden toegepast. Neem bijvoorbeeld uw accessoires in felle complementaire kleuren en uw interieur die uw dan weer een rustige harmonieuze kleur geeft. Lekker speels, levendig en eigenwijs. Ideaal voor een ruimte die u energie geeft en levendigheid moet brengen.

Ton sur ton

Een uitgelezen en subtiele manier om iets met de kleuren in uw interieur te doen is doormiddel van de Ton sur ton methode, Met deze methode richt u zich niet op de verschillende kleuren, maar op dezelfde kleur die alleen verschilt van tint. Bijvoorbeeld een meerkleurige variatie van kobaltblauw naar lichtblauw. Iedere tint van de kleur bevat iets meer wit dan de vorige waardoor u op een hele subtiele manier kleur aan uw huis en interieur kunt geven.

Kleuren en licht

Kleuren en licht hebben een wisselwerking. Een kleur die bij normaal buitenlicht goed en zuiver oogt kan onder invloed van een warme schemerlamp heel anders dan verwacht uit de verf komen. Aan de hand van kleurvoorbeelden kunt u kijken welke kleur welk effect heeft op uw ruimte. Door bijvoorbeeld de juiste kleur te kiezen kunt u meer licht brengen in uw interieur waardoor u zelfs de verlichting in uw ruimte kan dimmen of helemaal kunt uitschakelen. De meest verkochte gietvloeren zijn dan ook gietvloeren met een lichte kleur.

Vloeren en kleuren

Al onze vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kleurtinten. Van lichtgrijs tot een betonlook tot zelfs de kleur geel die zich helemaal aan de andere kant van het kleurspectrum bevindt. Omdat de mogelijkheden eindeloos zijn kijken we graag samen met u naar de juiste kleurenkeuze die naadloos aansluit bij uw interieur en persoonlijke voorkeur.