Hygge, wat is het en wat betekent het

Ons leven wordt steeds drukker. Er wordt steeds meer van u verwacht en het bereiken van een goede werk/prive balans wordt steeds belangrijker. Vroeger was de mens bezig om van het interieur een expressie te maken van hun creativiteit. Vandaag de dag wordt het huis en het interieur meer gebruikt om de rust, kalmte en gezelligheid te waarborgen waar men zo naarstig naar op zoek is. De zweden hebben hier een mooi woord voor, namelijk Hygge. Wat eigenlijk zoiets betekend als u eigen thuis voelen, gezelligheid, knusheid en een echte plek waar u helemaal tot rust komt.

Hygge is een Zweeds woord dat gezelligheid, comfort en warmte betekent. Het is een groot onderdeel van de Zweedse cultuur en levensstijl en gaat over het creëren van een warme en gezellige sfeer in huis, tijd doorbrengen met vrienden en familie, en genieten van eenvoudige geneugten zoals kaarslicht, lekker eten en drinken en comfortabele kleding. Hygge draait om het vinden van geluk en voldoening in de kleine dingen van het leven. Hygge kan bijdragen aan een gevoel van welzijn en tevredenheid.

Hoe pas je Hygge toe

Hygge omvat dus een stuk meer dan alleen wat geurkaarsjes aansteken. Eigenlijk is Hygge alles wat simpel en gewoon voelt, en daarom voor een hele rustige en primitieve gezelligheid zorgt. Het draait niet alleen om het voorkomen van uw interieur maar des te meer om voor uw gezin, familie en vrienden een plek vol comfort te creëren om lekker samen te zitten. Lekker dicht bij elkaar onder het genot van wat lekkere en simpele hapjes en drankjes.

Wij hebben een breed aanbod van vloeren van verschillende soorten materialen die de basis van uw interieur helemaal Hygge maken. Van grindvloeren, troffelvloeren tot ons paradepaardje de PU uv bestendige gietvloer.

Kleuren voor gezelligheid en knusheid

Er zijn een aantal kleuren die ons van nature al een gevoel van rust, comfort en gezelligheid geven, hierover kunt u tevens meer lezen in onze blog over kleuren in huis.

Gewoon wit: Zeker als u op zoek bent naar een rustige kleur is wit een goede keuze. De kleur wit past bij iedere woonstijl en is goed te combineren met tal van andere kleuren.

Grijstinten: Wit is misschien te steriel en misschien geeft u de voorkeur meer aan wat subtielere kleuren. Grijs is hiervoor een prima keuze. De kleur biedt dezelfde voordelen als wit, het is altijd mooi en past bij iedere woonstijl.

Blauwtinten: Wanneer het gaat over rustgevende kleuren mag blauw niet ontbreken in de lijst. Blauw symboliseert de lucht en de hemel en heeft zowel in de slaapkamer als de woonkamer rustgevende eigenschappen.

Pasteltinten: Wilt u een rustgevende kleur die ook in het oog springt? Dan zijn pastelkleuren misschien iets voor u. Denk hierbij aan lichtblauw, zachtgeel en mintgroen. Door het niet te felle karakter van deze kleurtinten creëren ze een vrolijkere sfeer maar behoudt u tegelijk het rustgevende karakter van Hygge.

De regel van drie: dé manier om hygge te creëren

De regel van drie is dé manier om op een eenvoudige en stijlvolle manier een woning in te richten of te restylen. Het is een beproefd ontwerpprincipe waarbij u drie verschillende elementen gebruikt om een harmonieus en evenwichtig geheel te creëren.

Dit kan bijvoorbeeld door de combinatie van drie verschillende kleuren, materialen, texturen of vormen. Bijvoorbeeld: als u een rustige basis wilt creëren, kun je kiezen voor een effen witte muur, gecombineerd met houten vloerdelen en een zachte zitbank in een donkergroene kleur. Of als je op zoek bent naar een speelse uitstraling kun je kiezen voor drie verschillende patroontegels op de muur. Dit bijvoorbeeld gecombineerd met gekleurde meubels en accessoires.

Het is belangrijk om te onthouden dat de regel van drie geen strikte regel is, maar eerder een richtlijn waarmee u hygge kunt creëren. u hoeft zich er niet aan te houden, maar het biedt wel een handige manier om je interieur interessant en evenwichtig te maken. Het is een eenvoudige manier om je interieurstijl te bepalen, te creëren en hygge te maken, en het werkt in elk soort woning. Of je nu een klein appartement of een grote villa hebt.

Bovendien is het ook een leuke manier om met interieurontwerp bezig te zijn. Probeer verschillende combinaties uit, experimenteer met kleuren, materialen en texturen en laat u verrassen door het resultaat. Je zult zien dat de regel van drie een eenvoudige manier is om een stijlvol en harmonieus interieur te creëren, waarin u zich thuis en op uw gemak zult voelen.

Verschillende woonstijlen

Of u nu een nieuwe woning hebt gekocht of je bestaande interieur opnieuw wilt stylen, het vinden van de juiste woonstijl is een belangrijk aspect van interieurontwerp. Er zijn veel verschillende stijlen om uit te kiezen, elk met hun eigen unieke kenmerken en uitstraling. Hieronder bespreken we zes populaire woonstijlen en geven we tips om u woning in te richten in die stijl.

Basic:
De basic stijl is een rustige en eenvoudige stijl, gekenmerkt door neutrale kleuren, minimale decoratie en functionele meubels. Het gaat hierbij om een simpele, doch stijlvolle aanpak, waarbij  er op kwaliteit wordt gelet en minder op opvallende elementen. Onze gehele gietvloeren en wandafwerking collectie sluit hier naadloos op aan! Tips voor het inrichten van een basic woning: Kies voor neutrale kleuren zoals wit, beige of grijs, gebruik materialen als hout en stof voor de meubels en investeer in functionele items die tegelijkertijd stijlvol zijn.

Landelijk:
De landelijke stijl is geïnspireerd op de natuur en is warm en uitnodigend. Het is een stijl die gekenmerkt wordt door houten meubels, ingebreide stoffen en rustieke accessoires.
Tips voor het inrichten van een landelijke woning: Kies voor natuurlijke materialen zoals hout en leer, gebruik ingebreide stoffen voor kussens en gordijnen en voeg accessoires toe zoals planten, keramiek en fotolijsten.

Modern:
De moderne stijl is een minimalistische stijl, gekenmerkt door strakke lijnen, geometrische vormen en veel wit. Het is een zakelijke stijl die vaak gebruik maakt van technologie en moderne materialen.
Tips voor het inrichten van een moderne woning: Kies voor strakke en geometrische meubels, gebruik veel wit en voeg accenten toe met moderne materialen zoals staal en glas. Voor de moderne woonstijl hebben wij de uni colour collectie, deze collectie bestaat uit onze PU uv bestendige eenkleurige gietvloeren voor een strakke designvloer.

Klassiek:
De klassieke stijl is geïnspireerd op de antieke en traditionele Europese stijlen, gekenmerkt door rijke details, luxe materialen en klassieke vormen.
Tips voor het inrichten van een klassieke woning: Kies voor meubels met rijke details en luxe materialen zoals marmer en hout, gebruik klassieke stoffen voor gordijnen en kussens en voeg andere luxueuze items toe zoals mooie vazen, kristallen en mooie schilderijen.

Hygge

Licht en hygge

Zoals je nu weet is Hygge een Deens begrip dat staat voor comfort, gezelligheid en warmte. Het is een stijl die steeds populairder wordt in huizen over de hele wereld. Een belangrijk aspect van Hygge is het creëren van een rustige en comfortabele sfeer in huis. Het juiste gebruik van licht speelt hier een belangrijke rol in. In dit gedeelte zullen we bespreken hoe u rust en sfeer in huis kunt creëren door het gebruik van licht.

Lichtbronnen

De eerste stap in het creëren van een sfeervolle en gezellige sfeer is het kiezen van de juiste lichtbronnen. Vermijd felle, witte LED-verlichting en ga in plaats daarvan voor warm en geelachtig licht, zoals kaarsen, staande lampen of tafellampen. Dit type licht is niet alleen comfortabel voor de ogen, maar het geeft ook een warme en uitnodigende uitstraling aan de ruimte.

Kleur en intensiteit

Naast het kiezen van de juiste lichtbronnen is het ook belangrijk om de kleur en intensiteit van het licht goed af te stemmen. Gebruik dimbare verlichting om de intensiteit aan te passen en vermijd harde schaduwen. Dit doe je door het gebruik van indirect licht, bijvoorbeeld door middel van spotjes of gordijnen. Het gebruik van meerdere lichtbronnen in één ruimte, zoals tafellampen en staande lampen, is een effectieve manier om de kamer sfeervol en comfortabel te maken.

Lichtaccenten

Een andere manier om sfeer in je huis te creëren is door het gebruik van lichtaccenten. Je kunt bijvoorbeeld accentverlichting gebruiken om bepaalde elementen in de ruimte te benadrukken, zoals kunstwerken, planten of boekenkasten. Ook kun je accentverlichting gebruiken om sfeer te creëren in specifieke ruimtes, zoals een leeshoek of een werkplek.

Natuurlijk licht

Het mooiste licht is toch het licht wat wij van de natuur gekregen hebben. Het is daarom belangrijk om te benadrukken dat natuurlijk licht een geweldige manier is om sfeer en hygge in je huis te creëren. Probeer dus altijd zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten in huis.

Hoe je natuurlijk licht in je huis haalt? Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

  • Ramen: Plaats grotere ramen of meer ramen op strategische plaatsen om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Kies voor ramen met dunne omlijsting en licht doorlatende materialen, zoals glas of plexiglas.
  • Dakramen: Plaats een dakraam in een kamer die minder licht ontvangt. Dit kan voor een opvallende verbetering van de verlichting zorgen.
  • Lichtstraten: Overweeg het installeren van lichtstraten in de kamers die minder licht ontvangen. Dit zijn tunnelachtige structuren die het licht van boven naar beneden doorlaten.
  • Spiegels: Plaats spiegels op strategische plaatsen om het licht te reflecteren en zo een ruimte verder te verlichten.
  • Verwijder obstakels: Verwijder obstakels zoals bomen, struiken of gebouwen die het natuurlijke licht kunnen blokkeren.
  • Lichtgevende materialen: Gebruik lichtgevende materialen zoals lichtdoorlatend hout, glas of transparant plastic om de verlichting in de ruimte te verbeteren.

Wij hopen dat u net zoveel plezier heeft gehad aan het lezen van ons blog als dat wij hadden tijdens het maken ervan. Het leven is mooi, de natuur is mooi, en wij als bedrijf willen graag de wereld en vooral uw wereld een stukje mooier maken. Dit doen wij door altijd te streven naar de beste kwalitatieve vloer en wand systemen.

Voor meer woonadvies en informatie over onze producten kunt u contact opnemen via ons contact formulier of belt u 06-29855493.